قلعه مارکوه تنکابن
قلعه مارکوه رامسر یکی از قلعه های زیبای مازندران و یکی از جاهای دیدنی رامسر است که قدمت آن به قرن سوم هجری می رسد این قلعه به دلیل قرار گرفتن در طبیعت زیبای کتالم رامسر دارای مناظر سرسبز و زیبایی است با ما همراه باشید.
قلعه مارکوه یکی از جاذبه های گردشگری استان مازندران است که در شهر رامسر و در مسیر جاده تلاسر قرار دارد همچنین برای رسیدن به قلعه مارکوه از رامسر سه مسیر دسترسی برای بازدید از قلعه مارکوه وجود دارد که به رود رامسر نیز معروف است. بعد از رامسر 15 کیلومتر در جاده رامسر پیاده روی کنید وارد جاده میرزا کوچک خان جنگلی شوید و سه کیلومتر رانندگی کنید تا به تابلوی مارکوه برسید از آنجا به چپ بپیچید و وارد جاده تالار شوید پس از طی 2 کیلومتر، مسیر اختصاصی مارکوه را خواهید دید.
از روستای هریس، در جاده جناح رودبار رانندگی کنید سپس به سمت محله کردها (راست) بپیچید بعد از تقاطع نیاسته تابلو مارکوه را در چهارراه مشاهده خواهید کرد همچنین از روستای نیاسته به چهارراهی می رسید که تابلو مارکوه در آن نصب شده است. هنگامی که به پایین مارکوه رسیدید، حدود 311 پله را خواهید دید که به اندازه کافی عرض برای عبور دارید بالا رفتن از پله ها آسان نیست و نفس گیر است اما دیدن منظره زیبا از بالای پله ها انرژی لازم را به شما می دهد و همه خستگی ها را فراموش می کنید.
قلعه ها از مهم ترین آثار تاریخی و معماری ایران هستند در ایران قلعه هایی با کارکردهای متفاوت ساخته شد برخی کارکرد نظامی داشتند و برخی دیگر محل سکونت حاکم یک شهر یا ایالت بودند برخی از این قلعه های دیگر مکان هایی برای اداره شهر بودند موقعیت قلعه می تواند نشان دهنده عملکرد آن باشد قلعه های واقع در خارج از شهر و روستا که در بین کوه ها قرار گرفته اند، کارکرد نظامی و دفاعی دارند و برای مبارزه با دشمن و دفاع از مردم ساخته شده اند موقعیت مکانی و مختصات معماری قلعه مارکوه نشان می دهد که این قلعه تاریخی نیز یکی از قلعه های نظامی است.
یکی از مهم ترین ویژگی های قلعه مارکوه شباهت معماری آن به قلعه بابک است نمای این قلعه یکی از جذاب ترین ویژگی های آن است قلعه مارکوه یکی از قلعه های استراتژیک به شمار می رود که از بالای آن تصویری زیبا از شمال تا دریا را می توان مشاهده کرد تصویر رشته کوه های البرز از دیگر منظره هایی است که از بالای قلعه قابل مشاهده است نکته دیگری که بر بازدید از قلعه و تعداد بازدیدکنندگان می افزاید، قرار گرفتن چشمه های آب گرم این منطقه در کنار قلعه مارکوه است.
قلعه مارکوه در اسفند 1379 با شماره ثبت 3484 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. در سال های اخیر تلاش هایی برای مرمت قلعه مارکوه صورت گرفته است این مرمت ها با دقت و ظرافت بدون آسیب رساندن به ساختار اصلی قلعه انجام شده است مرمت و فروش مجدد قلعه باعث رونق گردشگری در منطقه رامسر شده است اگر به آثار تاریخی در دل طبیعت زیبای شمال ایران علاقه دارید، بهتر است از این مکان زیبا دیدن کنید و دو نقطه را با یک تیر مشخص کنید.
قلعه مارکوه در قرن سوم هجری ساخته و مورد استفاده قرار گرفته بنابراین منابع تاریخی علاوه بر قرن سوم هجری، کارکرد قلعه را به قرن ششم و هشتم هجری مرتبط می دانند اگرچه شواهد ارائه شده در منابع تاریخی درباره قلعه مربوط به ساخت قلعه پس از ورود اسلام به ایران است اما با توجه به اهمیت قلعه های ایرانی در دوران باستان و نشانه های معماری قلعه، ذهن را به این نکته سوق می دهد که به احتمال بسیار زیاد مارکوه در اصل یک قلعه ساسانی بوده است که در دوره اسلامی بازسازی شده و برای اهداف نظامی استفاده می شده است.
بر اساس منابع تاریخی مانند کتاب زبدات التواریخ و خواجه رشیدالدین این قلعه به تصرف اسماعیلیان درآمده است این را می توان یکی از اولین اشارات مکتوب به قلعه مارکوهی دانست اسماعیلیان از سمت الموت به قلعه مارکوه آمدند و آن را محاصره کردند با تصرف قلعه الموت، راه ابریشم را در دست گرفتند و با فتح قلعه مارکوه، بر منطقه گیلان حکومت کردند یکی دیگر از منابع تاریخی که از قلعه مارکوه یاد می کند، اعتماد السلطان است که کتاب خود را در دوره قاجار نوشته است در این اثر تاریخی مختصات قلعه مارکوه به اختصار توضیح داده شده است از این قلعه سفال های زیادی به دست آمد که برخی از آنها به شکل کوزه بوده و احتمالا کارکرد آنها استفاده از آب بوده است.